Twintig levensvragen aan auteur Elle Dolores Heirman

Elle Dolores Heirman publiceert weldra bij Willems Uitgevers haar boek ‘Duivelskind’. Wie is zij?

In onze rubriek ‘Twintig levensvragen aan onze auteur’ licht zij een tipje van de sluier.

Waar kom je vandaan?

Ik ben geboren in 1980 en opgegroeid in Mariaburg, een deeldorp van Brasschaat. Vanaf 2000 woonde ik in Antwerpen en in 2013 trok ik met mijn vriend naar Baie de Somme, een streek in Frankrijk. Daar wonen we nu op het platteland, in de buurt van de stad Abbeville.

Vertel iets over je achtergrond?

Dan liefst over wat mij vandaag beroert. De voorbije tien jaar koos ik bewust voor een leven met verwaarloosde en mishandelde dieren. Ik heb een opvangcentrum geopend in onze tuin. Mijn man heeft een job en ik doe dit werk op vrijwillige basis. Asielen uit de streek bellen mij op wanneer ze bepaalde diersoorten hebben: verwaarloosde geiten, ganzen, gevogelte. Ik zet die dan even in quaraintaine en begin met hen herop te voeden. Om hen te leren dat mensen toch oké kunnen zijn. Die wetenschap ontdekte ik bij mijn buurman, die een geitenhoeder is. Ik neem de dieren dus echt in huis en zet die letterlijk voor de kachel. Zo ben ik begonnen met een ‘babybok’ die op het punt stond om te overlijden. Ik hield die vier maanden binnen, maar dat was van het goede toch te veel. Ik had hem verwend en hij gedroeg zich onhandelbaar. Nu stopt dit traject na één maand en dan stuur ik het dier de weide in.

Wat doe je het liefst?

Dat lijkt me duidelijk, nietwaar? Ik noem mezelf een dierenknuffelaar. Ik ontdekte dat de karakters van de dieren dezelfde zijn. Blijven ze te lang binnen, dan kunnen ze niet meer om met andere. Er leven nu 47 exemplaren van alle soorten door elkaar in onze weide: geiten, alpaca’s, pony’s, ganzen…Ik kan immers geen neen zeggen. Dat is een echte dagtaak voor mij. Stallen uitmesten, ik doe het graag. We hebben hier voor gekozen. De digitale troep wordt bij ons tot het absolute minimum beperkt. We houden van soberheid, we hebben hier eten, het is warm genoeg, we wandelen veel en het kost ons niets. We leven met de natuur mee. De weekendwandelingen stemmen me echt gelukkig. Ik voel me hier volledig thuis.

Wat betekent geluk voor jou?

Geluk is voor mij…zien dat mijn dieren gelukkig zijn. Ik kijk heel graag vanuit mijn keukenraam tot in de tuin en als ik zie dat ze daar allemaal rondmoeffelen, dan is dat voor mij geluk. Boeken lezen vind ik ook fijn. Iedere dag opnieuw. Dat heb ik mee van huis uit. Ik lees heel graag. Het is een manier om te ontsnappen aan de realiteit en om in een andere wereld te belanden. Ik verkies romans en biografieën. Of een mix van beide. Ik lees veel over vrouwenmishandeling en mijn favoriete boek blijft ‘Not without my daughter’ van Betty Mamoody, dat vertaald werd als ‘In een sluier gevangen’. Momenteel loop ik weg met het werk van Amélie Nothomb. Ik heb deze schrijfster pas een jaar geleden ontdekt en ben helemaal ondersteboven van haar. Ze heeft een compleet andere achtergrond dan ik en toch vind ik het fantastisch. Ze groeide op in Japan alvorens naar Frankrijk en België te verhuizen. De wijze waarop ze die Japanse invloed in haar literatuur verwerkt, fascineert mij.

Wat wekt je ergernis?

Onbeleefde mensen. Mateloos erger ik me dan! Je zegt iemand ‘goeiedag’ en je krijgt niets terug. Of geen ‘dank u’ zeggen, kortaf zijn. Onvriendelijkheid vind ik heel vervelend.

Van welke muziek hou je?

Goran Bregovic, een Bosnische muzikant die traditionele Balkanmuziek creëert. Met steeds aan zijn zijde: vier Bulgaarse vrouwen met engelenstemmen en soms een heel orkest. En verder Leonard Cohen omwille van de melancholie, Stromae voor zijn teksten en de Italiaanse Eurosongwinnaar Maneskin voor het plezier.

Favoriete film of televisieprogramma?

Sinds we naar Frankrijk zijn verhuisd kijk ik nog amper. Ik wil zelfs het nieuws niet meer volgen, want dat beïnvloed mijn emotie.µ

Sporthelden?

Dat is een lacune bij mij.

Boeken?

Zie hierboven reeds beschreven: ‘Not without my daughter’ van Betty Mamoody. En verder: ‘Het parfum’ van Patrick Süsskind en ‘Le livre des soeurs’ van Amélie Nothomb.

Historische persoonlijkheid?

Nelson Mandela.

Hedendaagse wereldleider?

Volodymyr Zelenski.

Levensbeschouwing?

Ik ben ongelovig.

Politieke voorkeur?

Links en ecologisch. Maar niet in het extreme en ik vind nergens mijn partij.

Welk maatschappelijk thema verdient nationaal meer aandacht?

De zorgsector.

Welk maatschappelijk thema verdient internationaal meer aandacht?

Migratie.

Heb je belangstelling voor dierenwelzijn?

Het is mijn levensdrijfveer geworden. Zie antwoord op de tweede vraag.

Interesse in duurzaamheid?

Vanzelfsprekend. Het staat bovenaan mijn bekommernissen.

Reisbestemming?

De streek rond Assisi in de Italiaanse regio Umbria. Ik deed er een trektocht na het overlijden van mijn vader. Om te voelen waar hij zich zo goed heeft gevoeld. Bij de Franciscanen en hun kloosters rond Assisi. Hij heeft er zelfs een tijdje gewoond.

Ik zag nergens een mooier natuurlandschap.

Drank & spijzen?

Italiaanse keuken. Ik hou ook veel van de geur van Italiaanse wijnen, maar ik drink geen alcohol.

Waarover gaat je boek en welke boodschap wil je uitdragen?

Ik heb twee doelstellingen: een persoonlijke therapeutische en een gemeenschappelijke.

Voor mij had het schrijven een therapeutisch effect. Ik worstelde met nachtmerries van het gebrek aan liefde van mijn moeder. Daar gaat mijn boek dan ook over. Een eerste poging om het te vergeten door erover te praten had me niet geholpen. Later leerde ik dat ik het van me moest afschrijven en dat lukte wonderwel.

Ten tweede wil ik toch benadrukken dat je je moet moeien met de buren als je ziet dat het met de opvoeding verkeerd gaat. Het is dus een pleidooi voor minder individualisme. Laat ook leerkrachten en mensen uit de zorgsector sneller ingrijpen. Uit goede overwegingen. Neem een kind apart en vraag op een zachtaardige manier of het wel gaat met haar of hem. Ik stond zelf in het onderwijs en je ziet toch als er iets niet goed gaat met een kind? Dit is geen verwijt, enkel een oproep.

Duivelskind | Elle Dolores Heirman

Hardback | Nederlands | Literaire non-fictie algemeen

Verstoten net na de geboorte groeit Esther op in een onveilige omgeving. Als baby verkeert ze meermaals in levensgevaar. Volgens de ongenadige en drankzuchtige Moeder is er niets aan de hand en is Esther later gewoon ‘een moeilijke puber’, terwijl Zij haar [lees verder...]

Naar de boekpagina

Meer berichtjes van Raf Willems

Twintig levensvragen aan auteur Sim Meyers

BlogRaf Willems - 30/01/2023
Even voorstellen: Sim Meyers. Zij publiceert weldra bij Willems Uitgevers haar boek ‘Veiligheid van mijn kind’. Wie is zij?
In onze rubriek ‘Twintig levensvragen aan onze auteur’ licht zij een tipje van de sluier.
Waar kom je vandaan?

Ik woon in Vlaams-Brabant en ben [lees verder]

Twintig levensvragen aan auteur Mathieu Vandriessche

BlogRaf Willems - 30/01/2023
Even voorstellen: Mathieu Vandriessche. Hij publiceerde onlangs bij Willems Uitgevers zijn boek ‘Impact’. Wie is hij?
In onze rubriek ‘Twintig levensvragen aan onze auteur’ licht hij een tipje van de sluier.
Waar kom je vandaan?

Ik ben geboren te Lokeren (1991) en [lees verder]

Twintig levensvragen aan auteur Elle Dolores Heirman

BlogRaf Willems - 25/01/2023
Elle Dolores Heirman publiceert weldra bij Willems Uitgevers haar boek ‘Duivelskind’. Wie is zij?
In onze rubriek ‘Twintig levensvragen aan onze auteur’ licht zij een tipje van de sluier.
Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren in 1980 en opgegroeid in Mariaburg, een deeldorp [lees verder]

‘Women, Life, Freedom’ versus taliban: Leven in waarheid van Madina Hamidi

BlogRaf Willems - 20/01/2023
 

Madina Hamidi. Geen Vlaamse auteur die dichter bij het idee van ‘Women, Life, Freedom’ staat, dan zij met haar boek ‘Leven in waarheid’.

Daarin vertelt ze over haar vlucht als twaalfjarig kind in 1999 met haar moeder, broer en vier zussen uit Afghanistan. Nadat [lees verder]

‘Vrouw, leven, vrijheid’ versus ayatollahs & taliban: Heldinnen van het voetbal

BlogRaf Willems - 16/01/2023
 

Vrouw, Leven,Vrijheid. In de poëtische Perzische taal: Zan, Zendegi, Azadi. Opgedragen aan Masha Amini, die door de Iraanse ‘zedenpolitie’ werd vermoord op 16 september 2022: doodgeknuppeld omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Als gevolg van deze barbarij ontrolde een golf [lees verder]

Dankzij Dorien. Over de grens – Gesprek met auteur Hélène Nijssen

BlogRaf Willems - 09/01/2023
 

Over spiritualiteit, het leven toen & nu, emigratie

Dit is het eerste van een serie interviews met de nieuwe auteurs van Willems Uitgevers.

Onlangs stelde auteur Hélèné Nijssen haar boek voor in de Dominicaner Boekhandel in Maastricht. Ze keerde daarvoor [lees verder]

Pelé, O Rei du Futebol Arte, is dood: Koninklijke Braziliaanse Voetbalkunst met invloed op het leven

BlogRaf Willems - 29/12/2022
 

Pelé werd geboren als Edson Arantes do Nascimento op 23 oktober 1940. Hij overleed op 29 december 2022. Voor velen is hij de grootste voetballer van de twintigste eeuw en duelleert hij tot vandaag met Lionel Messi voor de omschrijving Greatest Of All Time. Veel meer dan Messi had [lees verder]

Het indrukwekkende levensverhaal van Peter Genyn: Wheelchair Racer

BlogRaf Willems - 08/12/2022
 

 

Peter dook als zestienjarige in een ondiepe vijver. Hij brak zijn nek (C6-wervel) en raakte verlamd aan al zijn ledematen. Het leven van Peter zag er plots helemaal anders uit. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten. Tijdens zijn revalidatie kwam hij in contact [lees verder]

Sex & Drugs & De Brassers (en toen?) – Ben Deckers De meest onbeschaamde en openhartige Vlaamse punkrockbiografie

BlogRaf Willems - 30/11/2022
Vrijdag 25 november 2023 sprak Ben Deckers voor eigen publiek in bibliotheek De Wattenfabriek in Herzele. Sinds enkele jaren woont de geboren Limburger in de Vlaamse Ardennen. Ik overhandigde hem symbolisch het eerste exemplaar, al had hij er intussen al meer dan vijfhonderd voornamelijk zelf verkocht. [lees verder]

Nooit meer Qatar! Als ik de baas van de FIFA zou zijn…

BlogRaf Willems - 23/11/2022
 

François Colin, Jurryt van de Vooren – Hein & Teun Meurs – Human Rights Watch

We gaan even terug naar de presentatie begin juni 2022 van dit boek.

‘Nooit meer Qatar! Zo klinkt de titel van het hoopvolle pamflet dat we deze week in het Olympisch [lees verder]

Julius Schellens stelt Een nieuw leven in een nieuw land voor in Gemeentehuis Hulshout

BlogRaf Willems - 15/11/2022
Zaterdag 12 november stelde Julius Schellens zijn nieuwste boek voor in het gemeentehuis van Hulshout. De introductie werd verzorgd door Elien Bergmans, de plaatselijke cultuurschepen en er was een muzikaal intermezzo van gitarist-zanger Umberto.

Het is het tweede deel van een trilogie. [lees verder]

Michel Schepers schreef levensverhaal van Vic Mees, Mister Antwerp 1927-2012

BlogRaf Willems - 10/11/2022
Op 11 november 2012 overleed Vic Mees op de gezegende leeftijd van 85 jaar.  Vic Mees was 'the Grand Old Man' van 'the Great Old'. Mister Antwerp, van de rood-en-wit, liefdevolle kleuren.  Iedereen hield van Vic Mees, Vic Mees kende iedereen. Zo leek het wel. Mister Great Old voegt auteur Michel Schepers [lees verder]

0
  0
  Jouw winkelmand
  Jouw winkelmand is leeg
   Bereken verzending
   Bon toepassen

   Bedankt!

   Je link is opgenomen. Hartelijk dank. We bekijken en plaatsen die zo snel mogelijk. Klik ‘Nog een link ingeven’ om een nieuwe link in te geven of klik op Terug om terug te gaan naar de vorige pagina.