THIBAUT COURTOIS, VAN DE TUIN IN BILZEN TOT UEFA-VOETBALLER VAN HET JAAR (3)?

Thibaut Courtois behoort tot de drie genomineerden voor de ‘UEFA Speler van het Jaar’. Met Kevin De Bruyne en Karim Benzema. De verkiezing vindt plaats op 25 augustus 2022.

‘Een onhoudbare bal bestaat niet’

Een gesprek over de ‘filosofie van het keepen’ met Thibaut Courtois, de jongen die zou uitgroeien tot de beste doelman ter wereld van zijn generatie.  In het ouderlijke huis in de winter van 2014, enkele maanden voor zijn landstitel én Champions Leaguefinale met Atletico Madrid. Dit verhaal verscheen eerder in de februari-editie 2014 van het maandblad GOAL. Thibaut Courtois was toen 21 jaar.

Naar aanleiding van zijn fenomenale prestatie in de finale van de Champions League 2022 hebben we het geplaatst in het pas verschenen boekzine ‘Helden van de Champions League 1993-2022’.

 

 

OPTIMISTISCH? PESSIMISTISCH? REALISTISCH!

Het risico steekt dus toch zijn stekelige kop op in de mijmeringen van Courtois. Staat een jongeman van 21 soms stil bij de vergankelijkheid van zijn betaan?

Thibaut Courtois: ‘Ik ben katholiek opgevoed, dat blijft in mij zitten. We hebben thuis een sterke familieband – van kleinkind tot grootmoeder – gesmeed via dat geloof: ‘communies en kerkbezoeken. Ik ben gehecht aan mijn godsdienst, maar ik stap nog een zelden een kerk binnen.’

Voor de match bid ik wel eens een Onzevader voor mijn opa, die begin 2011 van ons is heengegaan. Onlangs overleed in onze straat iemand op zijn zestigste terwijl niemand het had zien aankomen. Ik denk sindsdien steeds meer in de richting van ‘carpe diem’. Pluk de dag, doe het nu, de toekomst is vandaag. Laat ik nu in het leven staan, elke dag het mooie erkennen en proberen er het beste uit te puren vanuit de normen en waarden die ik van mijn ouders heb meegekregen.

Ik ben tegelijk zeer realistisch van aard want ik weet dat het niet zo’n vaart zal lopen. Je moet immers hard werken en domme dingen vermijden. Om dit naar mijn beroep te vertalen: een keeper mag een een beetje ‘gestoord’ zijn, maar liefst niet ‘excentriek’. Ik straal graag maturiteit uit en beperk de show tot het minimum: voer geen fotografensprong uit, de beste reddingen zijn de soberste. Ik denk na over mijn job, vanuit een gezonde zin voor realiteit en bekijk levensvragen vanuit mijn katholieke opvoeding.’

RITUELEN? EEN TOILETSELFIE GRAAG!

De doelman getuigt dus openlijk over zijn geloof. Staat dat het sportieve ‘bijgeloof’ in de weg of hecht hij toch belang aan het ‘ritueel’ zoals veel van zijn collega’s?

‘Maar man toch! Ik hang vast aan rituelen. Als we in de kleedkamer toekomen, liggen onze spullen klaar. Ik neem een foto van mijn shirt en broek, geef dan via een sms het beeld mee aan mijn vriendin, meld dat ik me ga omkleden en vraag haar dan om geen berichten meer te sturen. Ik trek altijd eerst mijn linkersok en -schoen aan, omdat ik linksvoetig ben. Dan begeef ik me naar het toilet en vanop de pot schiet ik een ‘selfie’ en zend die vervolgens naar vier vrienden in België. Met hen deel ik de afspraak om elkaar succes te wensen want zij gaan dat weekend ook aan de slag in hun amateurmatchen. Inderdaad, vanuit Camp Nou en Bernabeu heb ik een foto verstuurd vanuit het kleinste kamertje. Voor de match stap ik altijd op hetzelfde moment in de tunnel naar het veld. De vingertoppen van mijn handschoenen besprenkel ik met een beetje water. Tot slot voer ik een opwarmingsabc’tje uit: ik tik met mijn schoen tegen de rechterpaal, doe hetzelfde bij de linkerpaal en loop naar het midden om met mijn vuist tegen de lat te kloppen. Pas dan ben ik écht in trance en krijgt niemand me nog stuk.’

EEN ADRENALINEPLAAGSTOOTJE RICHTING PUBLIEK

Het gebeurt zelden dat hij zichzelf verliest in schijngevechten. Integendeel, hij slaat zich met plezier doorheen de provocaties van het publiek: ‘Ik presteer overal en niet enkel in de spotlights van Bernabeu voor de Madrileense derby. Ik ben niet nerveuzer tegen Real dan tegen een degradatiekandidaat. Ik vertoef even graag in Granada, waar 20.000 fans je als het ware in je nek ademen. Hun geschreeuw haalt me niet uit mijn concentratie. In Osasuna zitten ze ook dicht op je huid. Als ik iets ga drinken bij een hoekschop van ons, dan hoor ik de gemeenste dingen. Dan staar ik hen recht in de ogen en lacht naar hen als ze me met bekertjes bekogelen: ‘da boeit nu, joenges!’

In een uitwedstrijd in 2012-’13 voerde ik enkele sterke reddingen uit bij een 0-1 stand in ons voordeel. Toen ik een bal ophaalde, gooiden ze met handenvol gedroogde zonnebloemschillen in mijn gezicht. Niet echt leuk. Na onze zege ging ik voor hun tribune staan met mijn beide vuisten in de lucht, roepend van ‘come on, come on, come on’.

Ze ontstaken in woede en hun spelers stormden zelfs op mij af, maar ik verliet rustig het veld en zette het hen op mijn manier betaald. Deze wedstrijden geven me evenveel adrenaline als een bezoek aan Bernabeu, al blijft onze 0-1 daar dit seizoen eentje om nooit meer te vergeten.’

 

EPILOOG

Legt hij er ooit de riem af, of is hij steeds in de weer met zijn vakgebied? Daar komt…de hond uit de mouw: ‘Ik hou van mijn honden. Hun warmte spreekt me aan. Ze zijn steeds blij dat je er bent. Ik haal energie uit hun aanwezigheid. Met een groter exemplaar speel ik graag…voetbal. Toen ik nog thuis woonde, dribbelde ik elke dag met onze hond. Die probeerde dan de bal van mij af te pakken. Ik genoot van dit gevecht, het verbeterde mijn balgevoel. Dankzij mijn honden ben ik even van de wereld. Ik vergeet de slechte dingen. Ik denk dan: alles komt goed.’

Tijd om op te staan. Alsof hij het gehoord heeft, begint de bordercollie te blaffen en met zijn hoofd tegen het raam te slaan. Zou Courtois met hem nog aan Thibauting doen?

 

 

Meer berichtjes van Redactie De Witte Duivel

AZ, een voorbeeld-club

BlogRedactie De Witte Duivel - 04/10/2022
In de Nederlandse Eredivisie moeten Ajax en PSV na acht competitieronden opkijken tegen AZ, de ‘provincieclub’ uit Alkmaar. Hemelsbreed dertig kilometer boven Amsterdam, in het polderland van Noord-Holland, huist de enige club die nog ongeslagen is en in de achtste ronde de koploperspositie kon innemen [lees verder]

Roger Claessen, ‘De Standardspeler van de 20e eeuw’, stapte 40 jaar geleden uit het leven

BlogRedactie De Witte Duivel - 03/10/2022
Rebelse Roger Claessen – de Jacques Brel van het voetbal – rammelt met Rangers
Op 3 oktober 1982 overleed Roger Claessen. Later zou blijken dat hij zich van het leven had benomen. Roger Claessen werd in 2000 uitgeroepen tot ‘speler van de eeuw van Standard’.
Dood op zijn 41 [lees verder]

Het Heizeldrama (4/5)

BlogRedactie De Witte Duivel - 03/10/2022
1984-1985: JUVENTUS TURIJN, DE HEL VAN DANTE, DE AVOND VAN DE SCHANDE
Finale: Juventus Turijn – Liverpool FC 1-0, 29 mei 1985, Heizel Stadion Brussel
De weg naar de finale in Brussel…
(N.v.d.r.: In vijf afleveringen brengen we twee hoofdstukken uit ‘Het Gouden Boek van de [lees verder]

Het drama van Malang

BlogRedactie De Witte Duivel - 03/10/2022

Net op het ogenblik dat de uitstekende driedelige documentaire van Frank Raes over het Heizeldrama in 1985 loopt, worden we opnieuw geconfronteerd met een ernstige voetbaltragedie. Na afloop van de voetbalwedstrijd in de Indonesische eerste klasse tussen de Oost-Javaanse ploegen Malang Arema FC [lees verder]

Wat te onthouden van het weekeinde? Weg maximum

BlogRedactie De Witte Duivel - 02/10/2022
PLOEG VAN DE WEEK: KV Kortrijk, dat Antwerp zijn eerste nederlaag van het seizoen toediende
SPELER VAN DE WEEK: Leandro Trossard, die een hattrick maakte tegen Liverpool. Hij is de eerste bezoeker die drie keer scoort op Anfield sinds Arshavin in 2004. Hij zet daarmee onze stelling van vorige week [lees verder]

17. Offside & onside – 30 september 2022

BlogRedactie De Witte Duivel - 30/09/2022
Offside

De energiecrisis zorgt bij heel wat sportploegen, dus ook voetbalploegen, voor grote zorgen. De kosten swingen de pan uit en een warme douche na de wedstrijd betaal je tegenwoordig cash. Hopelijk gaan er niet te veel teams over kop, want dat betekent meteen ook minder jeugd die aan [lees verder]

Het Heizeldrama (3/5)

BlogRedactie De Witte Duivel - 29/09/2022
1984-1985: JUVENTUS TURIJN, DE HEL VAN DANTE, DE AVOND VAN DE SCHANDE
Finale: Juventus Turijn – Liverpool FC 1-0, 29 mei 1985, Heizel Stadion Brussel
De weg naar de finale in Brussel…
(N.v.d.r.: In vijf afleveringen brengen we twee hoofdstukken uit ‘Het Gouden Boek van de Beker [lees verder]

De Pro League begraaft zichzelf

BlogRedactie De Witte Duivel - 29/09/2022
Bij de Pro League las ik deze week dat in het voetbal de supporter centraal staat. Dat is voor mij een nieuw feit, want tot op vandaag leek de supporter eerder een lastige bijkomstigheid die je er moet bijnemen, omdat het nu eenmaal niet anders kan. Of waarvan je je bedient, als het nodig zou blijken.
[lees verder]

Wat te onthouden van het weekeinde? Bye bye wereldtitel

BlogRedactie De Witte Duivel - 26/09/2022
PLOEG VAN DE WEEK: Hongarije, dat Duitsland in eigen huis versloeg en op weg lijkt om een plaats in de Final Four te veroveren
SPELER VAN DE WEEK: Luka Modric, de 37-jarige krijger die Kroatië naar de Final Four loodste
BELGIE
De Rode Duivels vertrekken in november met een nederlaag [lees verder]

Het Heizeldrama (2/5)

BlogRedactie De Witte Duivel - 26/09/2022
1983-1984: LIVERPOOL, CITY OF MUSIC & FOOTBALL
Finale: Liverpool FC – AS Roma 1-1, penalty’s 4-2; 30 mei 1984, Stadio Olimpico Rome
De weg naar de finale in Rome…
(N.v.d.r.: In vijf afleveringen brengen we twee hoofdstukken uit ‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote [lees verder]

Jason Denayer – De schaamte voorbij

BlogRedactie De Witte Duivel - 25/09/2022
Echt schrikken van wat er in het voetbalwereldje allemaal kan, doe ik allang niet meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Maar je kunt het ook zo gek niet bedenken of het gebeurt juist niet. Bij dit laatste denk ik vooral aan de operatie Propere handen. Gelukkig zijn hierbij geen glazen [lees verder]

Het Heizeldrama (1/5)

BlogRedactie De Witte Duivel - 24/09/2022
1983-1984: LIVERPOOL, CITY OF MUSIC & FOOTBALL
Finale: Liverpool FC – AS Roma 1-1, penalty’s 4-2; 30 mei 1984, Stadio Olimpico Rome
De weg naar de finale in Rome…
(N.v.d.r.: In vijf afleveringen brengen we twee hoofdstukken uit ‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote [lees verder]

0
  0
  Jouw winkelmand
  Jouw winkelmand is leeg
   Bereken verzending
   Bon toepassen

   Bedankt!

   Je link is opgenomen. Hartelijk dank. We bekijken en plaatsen die zo snel mogelijk. Klik ‘Nog een link ingeven’ om een nieuwe link in te geven of klik op Terug om terug te gaan naar de vorige pagina.