‘Ik had hem eigenlijk op zijn bek moeten slaan’

Leo Beenhakker: ‘Op 30 november 1980 had ik dat bekende akkefietje met Johan Cruijff. Johan trainde mee en was een soort adviseur van Ajax. Ik had daar geen moeite mee. Johan is Ajax, klaar. Die dag speelden we thuis in De Meer tegen Twente. Op een gegeven moment stonden we met 2-1 achter, toen Johan vanaf de tribune naar beneden kwam. “Tscheu La Ling eruit”, zei hij direct tegen me in de dug-out. “Nou, Tscheu gaat er niet uit hoor”, reageerde ik. Tscheu bleef dus staan, we wonnen uiteindelijk met 5-3 en Tscheu maakte twee goals. Johan bleef wel naast me zitten en gaf wat aanwijzingen. Maar veel verder dan “naar voren” en “kom eruit” kwam hij niet. Tsja, dat kan iedereen verzinnen. De spelers keken er wel raar van op en vonden het maar niks. Over dat incident werd veel gesproken. Persoonlijk heb ik er altijd een heel dubbel gevoel over gehad. Enerzijds was Johan toentertijd gewoon onderdeel van de ploeg omdat hij dagelijks meetrainde in afwachting van een nieuwe club. Hij was één van ons, en zo voelde het in eerste instantie ook toen hij naar beneden kwam. Maar soms, als het weer eens in de pers werd opgerakeld en breed werd uitgemeten, als die beelden weer eens op tv verschijnen, ja, dan komt het gevoel weer boven dat ik hem eigenlijk een klap voor zijn hersens had moeten geven. Of een Rotterdamse kopstoot. Verder is de relatie met Johan altijd goed gebleven. Ik heb het er daarna nooit meer met hem over gehad, ook niet toen hij trainer was van Barcelona en ik van Real Madrid en we tegen elkaar speelden.’ 

Tscheu La Ling: ‘Ik heb Cruijff ook meegemaakt toen hij benoemd was tot technisch adviseur. Een beroemd voorval uit die tijd, dat vaak op televisie is vertoond, was dat hij van de tribune afkwam en naast Beenhakker plaatsnam. Dat was tegen Twente. We stonden achter en er is steeds gezegd dat de wedstrijd door zijn aanwijzingen ten goede keerde. Maar het is heel anders gegaan. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik erover praat, maar je vraagt me ernaar. Ik kan me de situatie nog heel goed herinneren. Behalve dat Johan adviseur was, trainde Johan ook met ons mee. Hij had op dat moment geen club. Ik had een half jaar niet gespeeld vanwege een liesblessure. Tegen Twente speelde ik voor het eerst weer. Met de rust stond het 2-2, geloof ik. Na de rust scoorde Twente weer. Cruijff kwam toen naar beneden, naar Haarms en Beenhakker, waarschijnlijk omdat hij de kluts kwijt was. Want hij was dan wel technisch adviseur, maar er zat een trainer op de bank, en die zou toch moeten bepalen wat er moest gebeuren. Cruijff zou toen tegen Leo Beenhakker gezegd hebben: “Ik zou Ling eruit halen en Rijkaard erin zetten.” Maar Beenhakker zei: “Dat gebeurt niet, ga jij maar zitten, hier naast mij als je dat wilt, maar het gebeurt niet.” Ik wist daar op dat moment natuurlijk niks van, maar dat werd mij later verteld. Wij maakten later 3-3, ik meen door Edo Ophof, en ik maakte vijf minuten later de winnende treffer: 4-3. Het was dus een geluk voor Ajax dat niet doorging wat Johan wilde. Ik heb Johan er de volgende dag op aangesproken en gevraagd waarom hij dat wilde en wat hij tegen mij had. Maar hij ontkende alles, ook al werd het bevestigd door meneer Haarms en meneer Beenhakker. Iedere koe heeft een vlekje. We hebben allemaal onze goede en onze nare kanten. Je kunt wel de beste voetballer van de wereld en van alle tijden zijn, maar dat houdt nog niet in dat je de wijsheid in pacht hebt.’ 

Johan Cruijff: ‘Ik wilde bij die wedstrijd tegen FC Twente bewust niet naast Leo  op de bank gaan zitten. Vanaf de tribune zag ik echter zoveel essentiële fouten dat ik het niet meer uithield. Ik meende dat via een paar simpele aanwijzingen de wedstrijd gewonnen kon worden. Dan kan ik moeilijk blijven zitten. En stel nou eens dat die aanwijzingen verkeerd hadden uitgepakt, dan was ik toch verschrikkelijk afgegaan?’

Rob Siekmann

Don Leo | Nederlof Bert

Paperback / softback | Nederlands | Sportbiografieën

Leo Beenhakker (1942) is ongetwijfeld de kleurrijkste trainer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De Rotterdammer was coach van liefst vijftien profclubs in Nederland, Spanje, Mexico, Zwitserland en Turkije. Bovendien was Beenhakker bondscoach van Nederland, [lees verder...]

Definitief teruggetrokken

Meer berichtjes van Rob Siekmann

Straatvoetbal wereldwijd: Jamie Vardy (Engeland)

BlogRob Siekmann - 29/09/2023
'Mijn eerste levensjaren bracht ik door bij mijn opa en oma, waar ik opgroeide in de schaduw van Hillsborough Stadium. De nauwe overdekte steeg die leidde naar de tuin aan de achterzijde van het huis was de perfecte plaats om een balletje te trappen. Ik kon namelijk de bal tegen het hek aan de andere [lees verder]

Straatvoetbal: ’tienen’

BlogRob Siekmann - 28/09/2023
 'Tienen' is een (straat)voetbalspel dat met minimaal drie spelers gespeeld kan worden. De spelers moeten de bal tenminste één keer door de lucht overspelen, alvorens te proberen door de lucht een doelpunt te scoren bij de keeper. Veldspelers en keeper wisselen elkaar af. Tienen wordt gespeeld op [lees verder]

Francesco Totti over de waarde van het straatvoetbal

BlogRob Siekmann - 27/09/2023
'Het straatvoetbal is niet meer en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat vorige generaties barstten van de talenten, terwijl ze nu moeilijk te vinden zijn. Wij brachten vijf uur per dag op straat door en in de zomer wel tien uur: overspelen, schieten of een partijtje. Het klinkt alsof we geen donder [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: François Sterchele (België)

BlogRob Siekmann - 26/09/2023
François kon amper op zijn dunne beentjes staan, toen hij met zijn opa thuis in de salon begon te voetballen. De bal fascineerde hem enorm en de aantrekkingskracht die het ronde ding op hem uitoefende zou in de loop der jaren alleen maar toenemen. Naargelang van zijn humeur ging hij in de tuin voetballen [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Francesco Totti (Italië)

BlogRob Siekmann - 25/09/2023
'Mijn vader vertelde me dat ik al met acht maanden op vakantie indruk maakte door op het kiezelstrand met zo'n plastic oranje bal aan mijn voeten te lopen die hij voor me had gekocht, de eerste in een lange rij. Ik wil niet opscheppen, maar normaal loopt een kind van acht maanden amper en ik liep met [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Dušan Tadi? (Servië)

BlogRob Siekmann - 23/09/2023
Als baby is Dušan meteen verliefd op het eerste speeltje dat hij van zijn vader krijgt: een bal. Hij groeit op in een sportief gezin. Zijn ene zus geldt later, in haar puberjare,n als groot handbaltalent, zijn andere zus imponeert dan als spelbepalende basketbalster. Dat ze met zijn drieën in de woonkamer [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Luis Suárez (Uruguay)

BlogRob Siekmann - 22/09/2023
Op mijn vierde begon ik in Salto baby fútbol te spelen bij een club die Deportivo Artigas heette en onder leiding stond van mijn  oom. Het veld lag op de militaire basis, waar mijn vader kort gelegerd was geweest, en hij had daar ook gevoetbald. Toen ons gezin naar Montevideo  moest verhuizen omdat [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Harald ‘Toni’ Schumacher (West-Duitsland)

BlogRob Siekmann - 21/09/2023
'Behalve een zandbak stond er weinig storends op onze speelplaats. Er was ruimte genoeg om te voetballen. Voetbal werd een uitlaatklep voor me. Eindelijk een kans om uit te razen. Weg van de armoedigheid thuis. Ik was aanvaller, dan kon ik lekker uitblinken. 'Die jongen heeft vechtlust, die komt er wel,' [lees verder]

Nagorno Karabach: een voetbaloorlog in de Kaukasus

BlogRob Siekmann - 21/09/2023
Arthur Huizinga, Nooit een thuiswedstrijd - Een voetbaloorlog in de Kaukasus (2012). 'De voetballers van het Azerbeidzjaanse FK Qaraba? A?dam strijden, net als elk professioneel voetbalteam ter wereld, om de toppositie in de competitie. Maar er is een belangrijk verschil: het stadion van de club ligt [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Cristiano Ronaldo (Portugal)

BlogRob Siekmann - 20/09/2023
Op twee- of driejarige leeftijd maakte hij, voor het huis of op straat, kennis met de bal. Op een zeker moment kocht zijn peetoom voor hem een speelgoedauto, waarop hij in woede uitbarstte omdat hij zo graag een voetbal had gewild. Maar waarom? Met name omdat zijn vader - als materiaalman van de buurtvereniging [lees verder]

Speler X en The Secret Footballer

BlogRob Siekmann - 18/09/2023
I am the Secret Footballer - In de huid van een topvoetballer uit de Premier League (2013). 'Vaak wordt er gezegd dat 95 procent van alles wat er in het profvoetbal gebeurt, zich afspeelt achter gesloten deuren. Veel van deze verhalen zou ik jullie beter niet vertellen. Maar ik ga het toch doen.' Wie [lees verder]

Straatvoetbal wereldwijd: Ronaldo (Brazilië)

BlogRob Siekmann - 17/09/2023
Wanneer Ronaldo vier jaar oud is, krijgt hij voor Kerstmis zijn eerste bal. Het is een witte, van plastic, die hij angstvallig bewaakt als hij er niet mee oefent onder het toeziend oog van zijn vader. De basistechnieken heeft hij al snel onder de knie en de fijne kneepjes van het spel leert hij tijdens [lees verder]

0
  0
  Jouw winkelmand
  Jouw winkelmand is leeg
   Bereken verzending
   Bon toepassen

   Bedankt!

   Je link is opgenomen. Hartelijk dank. We bekijken en plaatsen die zo snel mogelijk. Klik ‘Nog een link ingeven’ om een nieuwe link in te geven of klik op Terug om terug te gaan naar de vorige pagina.