De zeven mythen van het Duitse voetbal

Over het Duitse nationale elftal schreef Gyuri Vergouw ‘De laatste minuut’. En dit laatste is meteen ook de eerste stelling, die al dan niet een mythe zou kunnen zijn: ‘Duitsers scoren altijd in de laatste minuut’. Ik ga hier niet bespreken wat Vergouw ervan vind, maar geef hier bij alle stellingen mijn eigen mening. Mijn opinie over deze stelling is dat ze feitelijk wellicht niet of niet meer waar is, maar wel past bij de mentaliteit van de Duitser. Een Duitser gaat meestal door waar een Nederlander stopt. Voorbeeld: Hollandse commentatoren op radio en tv roepen nogal snel dat een wedstrijd beslist is en daar moet je je dan eigenlijk bij neerleggen met je gezonde verstand. Bij de Duitser overheerst de emotie: altijd terugvechten! Tweede stelling: ‘Het Duitse elftal heeft steeds geluk met de loting.’ Ik vind dit een weinig zinvolle stelling, want wat zegt dit nu? Je kunt toch niet zeggen: we hebben bij de loting het geluk afgedwongen? Je kunt er niets aan doen. Stelling drie: ‘Bij het Duitse team heerst eenheid.’ Dat is qua wedstrijdinstelling waar. En die eenheid heerst er dan van meet af aan. Het gezamenlijk te bereiken doel is allesoverheersend. Bij Oranje moet die eenheid altijd eerst gesmeed worden door de coach. De spelers moeten overtuigd worden van hoe ze het gaan doen. Ook hier emotie tegenover ratio, net als bij de eerste stelling. De vierde stelling luidt: ‘Duitse voetballers kenmerken zich door vechtlust, inzet, orde en structuur, waardoor zij geen voetbalhumor bezitten.’ Ik weet niet wat je met voetbalhumor aan moet als je een wedstrijd wilt winnen. Hoe kun je nu een wedstrijd winnen als je begint met relativeren? Ik vind dit een typisch Nederlandse gedachte: het mag nooit te serieus worden. Stelling vijf sluit hierbij aan: ‘Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlanders een spel.’ Hier raken we ook weer aan de vermeende afwezigheid van voetbalhumor bij de Duitser. Daar beroepsernst tegenover hier een vak op minder straffe wijze uitoefenen. Stelling zes: ‘De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal.’ Dat weerspiegelt de uitgangspositie van de Duitser want die is defensief. Wedstrijden worden niet vooraf gespeeld maar op het veld en dan tot de laatste minuut. Voor een Duitser tart je het noodlot als je te vroeg gaat juichen. En de laatste stelling, nummer zeven: ‘De Mannschaft neemt strafschoppen beter dan Oranje.’ Vergouw schreef zijn boek in 2006, dus ik weet niet of dat nog zo is, net zo min als dat ik dus weet of ze feitelijk nog zo vaak in de laatste minuut scoren. Dat is ook niet zo belangrijk. Een feit lijkt me wel dat de Duitser penalty’s fanatieker neemt dan de Hollander: die bal moet er gewoon in! Dus is het een kwestie van de absolute wil om te winnen.

Rob Siekmann

 

LAATSTE MINUUT | Vergouw G.

Paperback / softback | Nederlands | Sport en spel algemeen

Meer berichtjes van Rob Siekmann

Straat- en zaalvoetbal vergeleken

BlogRob Siekmann - 27/05/2023
Dennis Bergkamp: 'De meester op school liet ons tussen de middag zaalvoetballen. We waren om twaalf uur uit en dan was het sprinten naar huis, snel een boterham naar binnen werken en dan weer vliegensvlug naar school. Vanaf half  één was het in de gymzaal paaltjesvoetbal. Ik had mijn eigen houten [lees verder]

Over voetbalbeloften discipline bijbrengen

BlogRob Siekmann - 26/05/2023
Richard Witschge: ’Het weekend na mijn Europese debuut speelde ik weer bij Ajax 2, een week later zelfs in het derde elftal. Ik had straf, omdat ik bij Ajax 2 was verschenen met mijn trainingspak van het eerste elftal. Bij de warming-up liepen tien spelers keurig met dezelfde kleur trainingspak aan, [lees verder]

Over ‘glow in the dark’ voetballen (vervolg)

BlogRob Siekmann - 26/05/2023
Je kunt tegenwoordig straatvoetballen in alle soorten en maten kopen. Dat is ook het geval met de lichtgevende ballen die van allerlei technische snufjes zijn voorzien. De 'glow in the dark' ballen. Deze moderniteiten staan in schrik contrast met de straatvoetbal van vroeger. 

Er waren [lees verder]

Voetbal, Afghanistan en Taliban

BlogRob Siekmann - 26/05/2023
Toen ik 'Anoush - Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te herenigen' door Ivo Roodbergen had uitgelezen, moest ik onwillekeurig aan twee andere voetbalboeken terugdenken. Het ene is 'De meisjes van Kabul - Het verhaal van de vrouw die met haar voetbalclub [lees verder]

Over glow in the dark voetballen

BlogRob Siekmann - 25/05/2023
Arnold Mühren: 'Voetballen heb ik tot mijn tiende alleen op straat gedaan. Van de vroege ochtend tot de late avond. School was voor mij in die tijd niet meer dan een hinderlijke onderbreking van de dag. Mijn straattegel, die ik tijdens het partijtje verdedigen moest, was me veel meer waard dan welk [lees verder]

‘Stappen’

BlogRob Siekmann - 25/05/2023
Marco van Basten: ‘Ik had al eerder gemerkt dat Johan Cruijff wel wat zag in John van ’t Schip en mij. Hij kwam toen hij bij Ajax speelde ook al vaak kijken bij de A-1. Maar het eerste goede gesprek met Johan vond toch pas plaats toen hij weer teruggekeerd was als trainer. We speelden vóór het [lees verder]

Teambuilding als route naar succes

BlogRob Siekmann - 24/05/2023
Richard Witschge: ‘Johan vond het belangrijk dat we als spelersgroep ook buiten het voetbal gezamenlijk dingen ondernamen.’ 

Johan Cruijff: Ik heb behalve een fax geen enkel communicatiemiddel meer. Een sms of zo’n walkman, noem maar op, dat zijn allemaal individuele dingen. En ik [lees verder]

‘Vangalismen’

BlogRob Siekmann - 23/05/2023
'We give the goals away', 'The three points are inside', 'We can come an end', 'We are running after the facts', 'We can start looking upstairs', 'It is again the same song', 'That is a truth like a cow', 'We did always the light out with a glass of wine', 'I hope that all the people who work [lees verder]

De thuisfluiter

BlogRob Siekmann - 22/05/2023
Arnold Mühren: ‘We werden overal in Europa gevraagd, ik wist in dat eerste seizoen niet wat me overkwam. Dan naar Frankrijk, dan naar Spanje, dan naar Duitsland. We waren een instituut en de spelers wisten dat en lieten niet met zich sollen. Daar kwamen ze ook in het buitenland achter. We speelden [lees verder]

Shirtje vergeten!

BlogRob Siekmann - 21/05/2023
Richard Witschge: ‘Na mijn debuut in het eerste elftal zat ik vaker bij de wedstrijdselectie, al speelde ik haast niet. Ik hield als broekie van zeventien jaar een plekje in de dug-out warm. Ik schrok me dus wild toen Johan bij een thuiswedstrijd in De Meer me na twee minuten spelen aankeek. “Ries, [lees verder]

Hoe bepaal je wie er op doel gaat?

BlogRob Siekmann - 20/05/2023
Tonny Bruins Slot: ‘In de voorbereiding speelden we tijdens de training geregeld een partijvorm, waarbij Johan de jongens die in de as stonden de teams liet kiezen. Dat waren dus Ronald Spelbos, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Op een gegeven moment zei Johan tegen me: “Ik weet [lees verder]

Corrigerende wissels

BlogRob Siekmann - 20/05/2023
Marco van Basten: ‘Als coach had ik net als Cruijff ook een wissel toegepast. Ik heb niet hard genoeg gewerkt. Dat kan niet in Italië en ook niet in Nederland, blijkt nu. Ik ga mijn leven beteren.’ Johan Cruijff: Het probleem met Van Basten is dat zijn shirt niet nat wordt. Hij mag van mij naar [lees verder]

0
  0
  Jouw winkelmand
  Jouw winkelmand is leeg
   Bereken verzending
   Bon toepassen

   Bedankt!

   Je link is opgenomen. Hartelijk dank. We bekijken en plaatsen die zo snel mogelijk. Klik ‘Nog een link ingeven’ om een nieuwe link in te geven of klik op Terug om terug te gaan naar de vorige pagina.